Geboorte van een moeder

Op deze foto ben ik sinds zes maanden moeder, nog volop borstvoeding gevend aan mijn kleine meid Sophia, die flink wilde drinken of gewoon lekker bij me wilde zijn.. ze kwam om de paar uur dag en nacht. Nog nooit zo moe én gelukkig geweest. Wat een bijzondere tijd om voor het eerst moeder te worden. Haar verzorgen en bij me dragen in de draagzak, haar eindeloos bekijken, knuffelen en kussen: ik was echt in de zevende hemel. Tegelijkertijd vond ik de transitie van vrouw naar moeder ook behoorlijk heftig. Mijn hart werd overspoeld door liefde, geluk, maar ook door het besef van de kwetsbaarheid van zo’n kleintje, de verantwoordelijkheid, het uiterst goed willen doen, de zorgen, de complexe en soms tegenstrijdige emoties, tezamen met de gebroken nachten. Alles was plotseling veranderd, ikzelf, mijn leven, mijn kijk op de wereld, maar ook de kijk op mijzelf. Heel overweldigend.

Alles was plotseling veranderd, ikzelf, mijn leven, mijn kijk op de wereld, maar ook de kijk op mijzelf.

Tijdens de zwangerschap en net na de geboorte zijn we vooral gericht op de baby, de gezondheid, de ontwikkeling en praktische zaken, maar nauwelijks op de aanstaande moeder. Dat daar een emotionele rollercoaster aan te pas zou kunnen komen, daar was ik niet op voorbereid en daar hoor je ook zo weinig over. Het moederschap is een van de mooiste, belangrijkste maar ook meest heftige verandering in mijn leven. Zeker niet altijd even makkelijk. Pas na een jaar, werd alles een weer beetje steady, en sliep Sophia eindelijk door. Dat scheelt enorm 😉

Het beoefenen van yoga helpt nog steeds in dit proces. Het helpt mij dichterbij mijzelf te blijven, te vertrouwen en in het hier en nu te zijn. Wel met ups en downs en het besef dat zorgen en onzekerheden er ook bij horen. Ik ben dankbaar voor de fijne mensen om mij heen waar ik mijn geluksmomentjes én struggles mee kan delen.

Het moederschap heeft mij een beter mens gemaakt.